Avocado pit planten: kweek je eigen avocado plant!

avocadoboom

Avocado’s zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar het kweken van je eigen avocado plant is ook een leuke en lonende ervaring. Volg deze stapsgewijze handleiding om je eigen avocado plant te laten groeien.

Benodigdheden:

  1. Avocado Pit: Kies een rijpe avocado en verwijder de pit. Spoel de pit grondig af om eventuele resten van het vruchtvlees te verwijderen.
  2. Tandenstokers of Satéprikkers: Je hebt tandenstokers of satéprikkers nodig om de pit op zijn plaats te houden tijdens het ontkiemen.
  3. Glas met Water: Je hebt een glas met water nodig om de pit te laten ontkiemen.
  4. Pot met Potgrond: Zorg voor een pot met gaten in de bodem voor goede drainage en vul deze met potgrond.
  5. Zonnige Locatie: Kies een zonnige vensterbank of een andere plek met veel natuurlijk licht om je avocado plant te laten groeien.

Stap 1: Avocado Pit Voorbereiden

Begin met het snijden van de avocado en verwijder de pit. Spoel de pit grondig af om alle resten van het vruchtvlees te verwijderen. Wees voorzichtig om de pit niet te beschadigen tijdens dit proces, omdat dit de ontkieming kan belemmeren.

Stap 2: Tandenstokers Toevoegen

Steek vier tandenstokers of satéprikkers in de zijkanten van de pit, ongeveer halverwege. Deze zullen fungeren als steunpunten om de pit boven het water te houden.

Stap 3: Pit Ontkiemt in Water

Plaats de pit met de tandenstokers naar beneden in een glas water, zodat ongeveer de helft van de pit onder water ligt en de andere helft erbovenuit steekt. Zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst, zodat het altijd schoon blijft.

Stap 4: Wacht op Ontkieming

Plaats het glas op een zonnige plek en wacht geduldig. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de pit begint te ontkiemen. Tijdens dit proces zal de pit barsten en zal er een spruit verschijnen.

Stap 5: Verplanten in een Pot

Zodra de spruit ongeveer 15 cm lang is, kun je de pit verplanten in een pot met potgrond. Plaats de pit ongeveer 2,5 cm diep in de grond, met de spruit boven de grond. Water geven en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt.

Stap 6: Onderhoud en Groei

Plaats de pot op een zonnige plek en zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt. Houd de grond vochtig, maar vermijd overtollig water geven, want avocadoplanten houden niet van natte voeten. Bemest de plant af en toe met een evenwichtige meststof.

Stap 7: Geduld hebben

Het duurt enkele jaren voordat je avocado plant volwassen genoeg is om vruchten te dragen. Gedurende deze tijd moet je geduldig zijn en goed voor je plant zorgen door regelmatig water te geven en voldoende licht te bieden. Helaas zal er in Nederland echter geen vruchten aan de plant kunnen groeien, daar zijn de omstandigheden hier gewoonweg niet goed genoeg voor.

Het kweken van een avocado plant is niet alleen heel leuk, het is ook nog ’s super leerzaam. Zie hoe de pit ontkiemt en uiteindelijk uitgroeit naar een volwaardige plant. Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *