De nixie klok, sfeervol retro

Een nixie klok is een elektronische klok die de tijd weergeeft met behulp van nixiebuizen. Dit zijn gasgevulde buizen die werken als elektroluminescente displays. De buis bevat verschillende cijfers die op kunnen lichten door er stroom doorheen te laten lopen. Ze werden in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw ontwikkeld als vervanging voor gloeilampen en gebruikt in verschillende elektronische toepassingen, waaronder klokken. Hoewel nixiebuizen inmiddels zijn vervangen door modernere technologieën, blijft de nixie klok populair bij liefhebbers van retro-elektronica.

Werking

De werking van een nixie klok is gebaseerd op het principe van gasontlading. Wanneer een spanning wordt aangelegd over een bepaalde afstand tussen twee elektroden in de buis, ioniseert het gas tussen de elektroden en ontstaat er een stroom van geladen deeltjes. Deze deeltjes botsen met de gasmoleculen in de buis, waardoor deze geëxciteerd raken en licht uitzenden. De nixiebuis bevat een set van afzonderlijke elektroden voor elk cijfer, die kunnen worden geactiveerd om het gewenste cijfer te tonen.

Geschiedenis

De geschiedenis van de nixie klok gaat terug tot de jaren 50 van de vorige eeuw, toen nixiebuizen werden ontwikkeld als alternatief voor gloeilampen. De eerste nixie klokken werden gemaakt in de vroege jaren 60 en waren voornamelijk bedoeld voor industriële toepassingen. Nixie-buizen werden steeds populairder als displaytechnologie voor digitale klokken, rekenmachines en andere elektronische apparaten. In de jaren ’70 werden ze vervangen door LED-displays, die goedkoper en energiezuiniger waren. In de loop der jaren werden ze populair bij hobbyisten en liefhebbers van retro-elektronica.

Gebruik

Nixie-klokken worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt als decoratieve klokken, maar er zijn nog steeds hobbyisten die Nixie-klokken bouwen en verkopen. Er zijn ook moderne versies van Nixie-klokken beschikbaar die gebruik maken van LED-technologie om de Nixie-buis te verlichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *