Wegenbelasting, alles over dit begrip

Wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, is een belasting die je betaalt voor het bezit van een voertuig. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het type voertuig dat je bezit. In Nederland is het verplicht om wegenbelasting te betalen voor bijna alle soorten voertuigen, zoals auto’s, motoren, campers en vrachtwagens.

Vrijstelling elektrische auto’s

Elektrische auto’s zijn momenteel vrijgesteld van wegenbelasting. Dit is een stimulans vanuit de overheid om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren. Dit voordeel geldt in ieder geval tot en met 2024. Hybride auto’s betalen vaak een lager tarief dan benzine- of dieselauto’s, omdat ze zuiniger zijn en minder CO2 uitstoten.

En hybride auto’s dan?

Hybride auto’s hebben doorgaans een lagere uitstoot van CO2 , voorheen hadden deze daarom een voordeliger tarief in de wegenbelasting dan vergelijkbare benzine- of dieselauto’s. Tegenwoordig worden dezelfde tarieven gehanteerd als voor alle andere auto’s met een verbrandingsmotor.

Wegenbelasting op campers

Campers betalen standaard een hogere wegenbelasting dan personenauto’s, omdat ze zwaarder zijn en meer ruimte innemen op de weg. Ze worden belast op basis van gewicht en een camper is vaak nu eenmaal zwaarder. Gelukkig kun je als je camper aan bepaalde voorwaarden voldoet een gereduceerd tarief aanvragen. Motorrijtuigen met een kampeerauto-kenteken betalen zo minder wegenbelasting dan motorrijtuigen met een gewoon kenteken (slechts een kwart van de normale kosten).

Motoren

Motoren zijn ook belastingplichtig en de hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van de cilinderinhoud van de motor. Voor motoren geldt echter wel een lager tarief dan voor auto’s. Elektrische motorfietsen zijn net als bij auto’s vrijgesteld van wegenbelasting.

Oldtimers

Voor oldtimers geldt een speciale regeling waarbij er minder of geen wegenbelasting betaald hoeft te worden, mits het voertuig ouder is dan 40 jaar en niet als dagelijks vervoermiddel gebruikt wordt.

Type brandstof: diesel vs benzine

Dieselauto’s hebben over het algemeen een hogere uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen dan benzineauto’s. Daardoor zijn ze hoger belast in de wegenbelasting. Tegenwoordig zijn er ook regelingen waarbij er extra belasting betaald moet worden voor dieselauto’s die niet aan bepaalde emissienormen voldoen. Deze voertuigen mogen eveneens de “milieuzones” niet meer in en kunnen daardoor veel (binnen)steden niet meer bereiken.

Afhankelijk van provincie

De hoogte van de wegenbelasting is ook afhankelijk van de provincie waarin je woont. Elke provincie heeft namelijk de mogelijkheid om een opslag op de wegenbelasting te heffen, die ook wel opcenten genoemd wordt. De hoogte van deze opcenten verschilt per provincie en kan oplopen tot enkele tientallen procenten.

Hoe betaal je wegenbelasting?

Het betalen van de wegenbelasting kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om de volledige jaarlijkse belasting in één keer te betalen, of je kunt ervoor kiezen om de wegenbelasting maandelijks te betalen. Dit wordt ook wel automatische incasso genoemd.

Wegenbelasting berekenen

De hoogte van de wegenbelasting kun je zelf berekenen op de website van de Belastingdienst. Hier kun je onder andere het type voertuig, de brandstof en de provincie waarin je woont invullen, om zo de hoogte van de wegenbelasting te berekenen. Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van de wegenbelasting jaarlijks kan veranderen, dus het is verstandig om dit regelmatig te controleren om verrassingen te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *